This browser is not actively supported anymore. For the best passle experience, we strongly recommend you upgrade your browser.

Hungarian Hub

A Bird & Bird blog

| less than a minute read

Az adatvédelmi törvény október 1-jével módosul

Kaptam egy meghívót egy adatvédelmi konferenciára. A meghívó első sora szerint az Infotv. rendelkezései 2015. szeptember 1-ével módosulnak. Ez azonban nem helytálló, ugyanis a módosítások október 1-jén lépnek hatályba.

Itt a blogon rendszeresen beszámoltunk az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvényt (Infotv.) módosításával kapcsolatos fejleményekről. Július 14-én megírtuk, hogy a július 13-i Magyar Közlönyben (2015. évi 102. szám) jelent meg a módosító törvény, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény, továbbá egyes más törvények módosításáról 2015. évi CXXIX. törvény. A közérdekű adatok megismerésére és az ezzel kapcsolatos eljárásokra vonatkozó módosítások július 16-án léptek hatályba, míg az egyéb módosítások, köztük a kötelező szervezeti szabályozások (Binding Corporate Rules, BCRs) elismerése vagy az adatvédelmi incidensek nyilvántartására vonatkozó kötelezettségek 2015. október 1-jén lépnek hatályba.

Időközben a fenti törvény bekerült a különböző jogi adatbázisokba is, amelyekben szintén látszik, hogy a módosítások hatálya lépésének napja október 1.

Habár a felkészülésre nyitva álló idő így sem túl hosszú, de legalább szeptember rendelkezésre fog állni. Mi a Bird & Bird-nél szeptember elején tartunk egy szemináriumot ügyfeleinknek arról, hogy mit hoznak a változások és ezekre hogyan érdemes készülni. A szemináriumra hamarosan küldjük a meghívókat ügyfeleink részére.

Update #1 (szeptember 29.)

A NAIH honlapján közzétette a BCR jóváhagyására vonatkozó útmutatóját. Erről részletesen itt olvashat.

dr. Halász Bálint, ügyvéd
Knight Bird & Bird Iroda
balint.halasz@twobirds.com
+36 1 799 2000

Tags

személyes adatok, személyes adatok megsértése, adatvédelem